Tearex Yoga

Το Φεγγάρι με μια δεύτερη ματιά

Το φεγγάρι είναι ένα θηλυκό σύμβολο. Αντιπροσωπεύει τον ρυθμό, τον κύκλο της ζωής και του θανάτου, αλλά και την διαίσθηση. Οι φάσεις του φεγγαριού συμβολίζουν την αθανασία, την αιωνιότητα, το πέρασμα από το σκοτάδι στο φως. Δημιουργεί παλίρροιες, επηρεάζει τη πιθανότητα βροχής και ελέγχει τις εποχές.

Αλλά όλα αυτά μπορεί να σου φαίνονται ρομαντικά. Για εσένα, μπορεί η παρουσία του φεγγαριού να γίνεται αισθητή σε καμιά πανσέληνο, κάποιο καλοκαιρινό βράδυ. Ίσως να χάζεψες και ένα βράδυ τα άστρα από την ταράτσα κατά την απουσία του.

Μπορεί λοιπόν σήμερα το φεγγάρι να μας θυμίζει μόνο το moon walk, το «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο για την ανθρωπότητα», ή κάποια κακή ταινία με λυκανθρώπους, δεν ήταν όμως έτσι πάντα.

Είναι με τα Φεγγάρια του

Η σελήνη απομυθοποιήθηκε με το πρώτο βήμα του ανθρώπου πάνω σε αυτή. Από σύμβολο ομορφιάς και θεότητα, έγινε κατάκτηση και έχασε το μυστήριό της. Υπάρχει όμως λόγος να νιώθουμε οποιαδήποτε σύνδεση μαζί της; Μας επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο;

Υπάρχουν εικασίες ότι φάσεις του φεγγαριού μπορεί να προκαλέσουν αϋπνίες ή επιθετικές συμπεριφορές, ότι ρυθμίζουν τον εμμηνορρυσιακό κύκλο και προκαλούν αλλαγές στη διάθεση (εξ ου και το «είναι με τα φεγγάρια του»). Καμία όμως από αυτές τις υποθέσεις δεν στηρίζεται επιστημονικά.

Επανέρχομαι λοιπόν στο ερώτημα και προσθέτω. Θα μπορούσε να υπάρχει κάποιος λόγος για να λαμβάνουμε υπόψη το φεγγάρι, αφού δεν μας επηρεάζει με κάποιο τρόπο στην καθημερινότητά μας;

Το Φεγγάρι αλλιώς…

Οι άνθρωποι ζούσαν με βάση τους σεληνιακούς κύκλους για αιώνες. Στον σύγχρονο κόσμο μας, ο συγχρονισμός με τις φάσεις του φεγγαριού, θα μπορούσε να γίνει ένα εργαλείο γείωσης και να μας δώσει ξανά την αίσθηση συνεργείας με την γη και το σύμπαν.

Λέγεται ότι κάθε φάση της σελήνης έχει μια δική της πνευματική σημασία. Η νέα σελήνη συνδέεται με καινούριους στόχους για το μέλλον, ενώ η πανσέληνος είναι η περίοδος πραγματοποίησης, όπου τα πράγματα έρχονται σε «καρποφορία».

Κάτω από αυτό το πρίσμα, οι φάσεις της σελήνης μπορεί να γίνουν μια ευκαιρία να συνδεθούμε, μέσω αυτής, με τα συναισθήματά και τους στόχους μας. Το φεγγάρι δεν επηρεάζει το σώμα ή το μυαλό μας, αλλά θα μπορούσε να δώσει νέο χρώμα και θεματολογία στις εβδομάδες μας. Είναι ένας τρόπος σύνδεσης με την φύση.

Ας φανταστούμε κάθε νέα σελήνη σαν την αλλαγή του χρόνου. Επαναπροσδιορίζουμε τους στόχους μας και κάνουμε τον απολογισμό μας. Μόνο που αντί να το κάνουμε κάθε χρόνο, το κάνουμε με οδηγό τη σελήνη κάθε μήνα.

Διάβασε ακόμα: Εσύ ξέρεις που πατάς και που βρίσκεσαι;

Ας Σεληνιαστούμε

Δεν θέλω να παρεξηγηθούμε. Δεν μιλώ για τίποτα μεταφυσικό. Απλά δίνω μια ιδέα για το πώς θα μπορούσαμε να δούμε ξανά ρομαντικά το φεγγάρι. Γεννιέται μια όμορφη αίσθηση όταν συμβαδίζεις με τους ρυθμούς της φύσης. Όταν το φεγγάρι που στέκει έξω από το παράθυρό σου, είναι σύμμαχος στα όνειρά σου, ξέρεις την επόμενη μορφή του και εκείνο ξέρει το επόμενο βήμα σου.

Προτείνω λοιπόν να σεληνιαστούμε, αν φυσικά σε έπεισα. Παρακάτω στην εικόνα σου δίνω έναν οδηγό για το τι σημαίνει η κάθε φάση της σελήνης και πώς θα μπορούσες να την προσεγγίσεις. Είναι ουσιαστικά η πρόθεση που επιλέγουμε για τις ημέρες μας, ή για κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα μέσα στην ημέρα μας.

Φυσικά για εσένα μπορεί οι φάσεις τους φεγγαριού να σημαίνουν κάτι εντελώς διαφορετικό. Βρες τη δική σου προσέγγιση και βάλε το φεγγάρι στη ζωή σου.

Extra Tip: Συνδύασε την πρακτική σου στη γιόγκα, με τις φάσεις του φεγγαριού.