Tearex Yoga

Επίγνωση του Σώματος

«Όταν βλέπω ανθρώπους να χτυπάνε τα πιατικά, ή πώς τους πέφτουν, ξέρω ήδη τα ελαττώματα της νοημοσύνης τους. (…) Είναι ένδειξη ότι τους λείπει μια ορισμένη «εσωτερική» προσοχή. Αν ένα αντικείμενο ξεφεύγει από την αντίληψή σας, από τη συνείδησή σας, δεν είστε πια κύριός του και δεν σας υπακούει.»

Omraam Mikhaël Aïvanhov, Yoga of Nutrition

Το παραπάνω είναι ένα απόσπασμα από ένα αγαπημένο μου βιβλίο, το «Yoga of nutrition», που το αναφέρω και στο 5 Βιβλία που με Άλλαξαν. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα ο συγγραφέας αναφέρεται στις πολλές «γκάφες» που κάνουμε ασυναίσθητα την ώρα του φαγητού.

Σκέφτηκα τον εαυτό μου και πόσες φορές έχω βρεθεί σε μία τέτοια κατάσταση. Όχι μόνο την ώρα του φαγητού, αλλά και γενικά στη ζωή μου. Πόσες φορές σκόνταψα πάνω σε κάποιον ή περπατώντας στο πεζοδρόμιο, χωρίς κάποια αιτία, στο ίσιωμα που λένε. Πόσες φορές απορροφήθηκα τόσο πολύ σε κάτι που δεν κατάλαβα ότι είχε μουδιάσει το πόδι μου στη θέση που καθόμουν. Ακόμα χειρότερα, πόσες φορές έχω πιάσει το σώμα μου να κάνει κάτι που δεν έδωσα εγώ συνειδητά την εντολή να το κάνει. Για παράδειγμα, όταν γυρνώ αμήχανα το δακτυλίδι στα χέρια ή πειράζω κάποια παρανυχίδα σε στιγμές άγχους.

Αν μπορείτε και εσείς να δείτε τον εαυτό σας σε κάτι από τα παραπάνω, νομίζω πως θα σας ενδιέφερε να διαβάσετε τι είναι η επίγνωση του σώματος και πώς μπορείτε να την αναπτύξετε.

Τι Είναι η Επίγνωση του Σώματος;

Επίγνωση του σώματος είναι το πώς αναγνωρίζω που είναι το σώμα μου στον χώρο. Δηλαδή, πόσο συνδεδεμένος είμαι με το σώμα μου, γνωστό και ως Κιναισθησία, επίγνωση της κίνησης και της δύναμης. Εκτείνεται ακόμα και στην επίγνωση που έχω σχετικά με τις ανάγκες του σώματος. Κάθε φορά που αισθάνομαι ότι πεινώ, διψώ ή είμαι κουρασμένος, αυτό που ασκείται είναι η επίγνωση του σώματος.

Μπορεί να φαίνεται αυτονόητο το να ξέρεις που βρίσκεται το σώμα σου ή το αν διψάς, αλλά ας πάμε αυτόν τον ορισμό λίγο πιο βαθιά. Πεινάς, αλλά καταλαβαίνεις τι χρειάζεται το σώμα σου να φάει; Αντιλαμβάνεσαι τον αντίκτυπο που έχει στην ενέργειά σου η κάθε τροφή; Καταλαβαίνεις πότε εξουθενώνεις το σώμα πριν το φτάσεις στα όριά του;

Διάβασε επίσης: Τι είναι η Αγιουρβέδα; Βρες το ατομικό σου προφίλ

Εξωσωματικές Εμπειρίες

Θα ορίσω εδώ, σήμερα, ως εξωσωματική εμπειρία κάθε στιγμή που περνά και δεν έχω επίγνωση του σώματός μου. Όποτε είμαι έξω από το σώμα, όποτε δεν σεβάστηκα όσα μου έλεγε, όχι από ασέβεια, απλά επειδή δεν άκουσα.

Θα φέρω ως παράδειγμα τη μητέρα μου, έναν άνθρωπο που ποτέ στη ζωή μου δεν θυμάμαι να έχει αρρωστήσει. Πρόσφατα ανακάλυψε δυο κοίλες στον αυχένα της και ένα κάταγμα δύο χρόνων στο χέρι που ούτε που είχε καταλάβει ότι υπήρχε. Ο γιατρός απόρησε που δεν πονά και που δεν το είχε αντιληφθεί τόσο καιρό. Η πίεσή της καθημερινότητάς της και το άγχος για τα «έξω» την έκανε να μην έχει σύνδεση με το σώμα και τα όριά του, μέχρι που η κατάσταση χτύπησε κόκκινο.

Το σώμα ξεσπά σαν να θέλει να ουρλιάξει κάτι που μας ψιθύριζε καιρό. Λέμε τότε, «δεν ξέρω από που μου ήρθε» και «έτσι ξαφνικά, στα καλά καθούμενα (…) ». Σίγουρα δεν είναι έτσι ξαφνικά και σίγουρα δεν ήταν καλά τα καθούμενα.

Που πατώ και Που βρίσκομαι;

Φυσικά δεν είναι μόνο οι ασθένειες. Όπως έλεγε το απόσπασμα παραπάνω, όταν ένα αντικείμενο ξεφύγει από την αντίληψή μας δεν είμαστε ο κύριός του. Τι γίνεται όταν το αντικείμενο αυτό είναι το σώμα ή το μυαλό μας; Όταν δεν ελέγχουμε που πάει το μυαλό και το σώμα φέρεται με βάση ένστικτα και παλιές συνήθειες;

Αν δεν είμαι ο κύριος του μυαλού και του σώματός μου, τότε ποιος είναι, και ποιανού κύριος είμαι εγώ; Εκείνες τις στιγμές σε τι διαφέρω από ένα ρομπότ που το προγραμμάτισαν να συμπεριφέρεται με κάποιο τρόπο; Τελικά που πατώ και που βρίσκομαι;

Πώς να κατοικήσεις το Σώμα σου!

Διαβάζοντας τα παραπάνω νομίζω καταλαβαίνεις γιατί είναι όμορφο να ξέρεις να ακούς το σώμα και γιατί θα σε ωφελούσε το να εξασκηθείς σε αυτό. Σίγουρα, δεν ξυπνάς μια μέρα και αποφασίζεις να έχεις επίγνωση του σώματος, είναι κάτι που σιγά σιγά κατακτάς μέσα από την παρατήρηση.

Γιόγκα

Εμένα με βοήθησε η γιόγκα σε αυτό. Μπαίνεις σε μια θέση, κλείνεις τα μάτια και παρατηρείς πώς νιώθει το σώμα. Εστιάζεις σε ένα σημείο ή σε περισσότερα, αναλύεις την κούραση, αναλύεις το τέντωμα, βιώνεις το σώμα σου και ανακαλύπτεις πράγματα που δεν ήξερες για αυτό. Στην αρχή μπορεί να πιέσεις παραπάνω, αργά ή γρήγορα όμως μαθαίνεις τα όριά σου και επιλέγεις πότε θα τα πλησιάσεις και πότε θα μείνεις πολύ μακριά τους.

Η συνήθεια του να παρατηρείς το σώμα, αρχίζει ξαφνικά να σε ακολουθεί και έξω από το στρωματάκι, βελτιώνοντας τη σχέση που έχεις με το σώμα σου.

Διαλογισμός

Φυσικά όταν μιλάμε για συνειδητότητα και παρατήρηση ο διαλογισμός δεν μπορεί να λείπει. Όπως και η γιόγκα αυξάνει την επίγνωση του σώματος, αλλά μέσα στην ακινησία, με μια απλή καθιστή θέση και παρατήρηση.

Εστίαση στα Μικρά

Εσένα μπορεί να σε βοηθήσει κάποια άλλη μορφή ενασχόλησης με το σώμα. Όπως ο χορός ή κάποια πολεμική τέχνη όπως το tai chi. Μπορεί ακόμα να ξεκινήσεις να τρως χωρίς περισπασμούς, ή να δουλεύεις την ισορροπία σου. Αυτό που θέλω να πω, είναι πως μπορείς να κάνεις οτιδήποτε, αρκεί από πίσω να υπάρχει η πρόθεση την παρατήρησης του σώματος.

Διάβασε επίσης: Τι είναι ο Διαλογισμός με Τσάι;

Απόλαυσε την Ενσάρκωσή σου

Το τώρα είναι όπου βρίσκεται το σώμα, έτσι κάθε φορά που το επιλέγεις ως σημείο παρατήρησης απολαμβάνεις τη ζωή και την ενσάρκωσή σου στο έπακρο. Όταν κατοικείς στο τώρα μπορείς και νιώθεις πιο βαθιά και η εμπειρία της ζωής γίνεται πιο έντονη και κατανοητή. Το πιο συνηθισμένο φαγητό αποκτά γεύση και καταλαβαίνεις την επίδρασή του στο σώμα. Βλέπεις τα σημάδια που δίνει το σώμα όταν κάτι δεν πάει καλά. Μια πιο κοφτή ανάσα, ένας πονοκέφαλος, ένα παραπάτημα, μεταφράζονται ως σημάδια άγχους, πίεσης και έλλειψη συγκέντρωσης, αντίστοιχα. Γίνεσαι ένας ninja των αισθήσεων, κυρίαρχος των αντιδράσεων, παρατηρητής των συναισθημάτων.

Δεν υπάρχεις… ζεις!

Γιατί το να υπάρχεις από το να ζεις έχουν απόσταση μεταξύ τους. Το δικαίωμα του να υπάρχεις σου δίνεται με την πρώτη σου ανάσα, το να ζεις κερδίζεται κάθε φορά που ανασαίνεις στο τώρα.