Tearex Yoga

χάλκινο μπουκάλι

Μπουκάλι Χαλκού: Γιατί να το βάλεις στην καθημερινότητά σου

Έχεις ακούσει για πλαστικά, γυάλινα, αλουμινίου, ατσάλινα, όμως τα χάλκινα μπουκάλια νερού σου ξέφυγαν. Είναι που ακόμα στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει γνωστά και πωλούνται σε λίγα μαγαζιά και σε μικρή ποικιλία. Αν ψάχνεις επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι για νερό, μη ψάχνεις άλλο, θα πάρεις χάλκινο. Διάβασε παρακάτω για να μάθεις γιατί.

Πώς φτάσαμε στο χάλκινο μπουκάλι;

Η ιδέα για αποθήκευση νερού σε χάλκινα σκεύη έχει τις ρίζες της στις Αγιουρβέδικες θεραπείες. Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα το να πίνεις από χάλκινο σκεύος βοηθά στην εξισορρόπηση των doshas (vata, kapha, pitta). Καθώς ο χαλκός φορτίζει θετικά το νερό, το άτομο επαναφορτίζει το σώμα του για να ξεκινήσει σωστά η μέρα. Ακόμα ένα θεραπευτής της Αγιουρβέδα θα σου πει πω βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τις φλεγμονές στο σώμα και βοηθά την πέψη.

Χάλκινο Μπουκάλι: Πλεονεκτήματα

1. Σκοτώνει τα Βακτήρια

Όχι, δεν διαβάζεις διαφήμιση για απορρυπαντικό. Μιλάμε ακόμα για μπουκάλια νερού. Ο χαλκός είναι ένα μέταλλο που μπορεί να σκοτώσει βακτήρια όταν αυτά έρθουν σε επαφή μαζί του, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ολιγοδυναμική δράση. Έτσι, όταν το νερό αποθηκεύεται σε χάλκινο σκεύος (για περίπου 10 ώρες) μικρή ποσότητα ιόντων αρχίζουν και διαλύονται στο νερό και όποια βακτήρια τυγχάνει να υπάρχουν καταστρέφονται. Είναι λοιπόν ένας φυσικός αποστειρωτής.

2. Κάνει πιο Αλκαλικό το Νερό

Ο χαλκός αυξάνει το pH στο νερό, κάνοντάς το πιο αλκαλικό. Το αλκαλικό νερό σύμφωνα με μελέτες, είναι ευεργετικό για τα άτομα με διαβήτη και υψηλή χοληστερίνη. Ακόμα βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος και αποτοξινώνει το σώμα.

3. Είναι Οικολογική Επιλογή

Δεν είναι νέο πως τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια είναι μία εύκολη και απαραίτητη αλλαγή που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε λίγο το οικολογικό μας αποτύπωμα. Ο χαλκός είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέταλλο. Είναι ανακυκλώσιμο, με τα ανακυκλωμένα θραύσματα να διατηρούν την ποιότητά τους στο 95% της αξίας του χαλκού που εξορύσσεται. Λέγεται πως το 80% του συνόλου του χαλκού που εξορύχθηκε ποτέ, χρησιμοποιείται ακόμα ή είναι διαθέσιμο προς χρήση σήμερα.

4. Ανθεκτικό και Εύκολο στη Συντήρηση

Σε σχέση με τα πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια, το μπουκάλι χαλκού νικά στην ανθεκτικότητα. Δεν θα σου σπάσει και αν το προσέξεις θα σου κρατήσει μια και δυο ζωές, κάτι που προσθέτει και στην οικολογική του αξία. Η συντήρησή του είναι πανεύκολη, δεδομένου ότι είναι φυσικός αποστειρωτής. Συνήθως τα μπουκάλια έρχονται με οδηγίες χρήσης για το πως να τα καθαρίσεις πριν την πρώτη χρήση και πώς να συντηρήσεις τον χαλκό, διαδικασία που περιλαμβάνει νερό, αλάτι και λεμόνι, ποτέ σαπούνι.

5. Είναι Ξεχωριστά και Πανέμορφα

Το έβαλα τελευταίο στη λίστα αυτό το πλεονέκτημα, αλλά για κάποιον μπορεί να είναι ο βασικός λόγος που θα το αγοράσει. Αν αγοράσεις χειροποίητο μπουκάλι χαλκού, που στο συνιστώ, θα έχεις το προνόμιο να κρατάς στα χέρια σου κάτι ξεχωριστό, αποτέλεσμα μιας μορφής τέχνης που κρατά χρόνια. Δεν θα κουβαλάς ένα ακόμα ατσάλινο μπουκάλι νερού, αλλά ένα μπουκάλι με σκαλιστά περίτεχνα σχέδια, που φτιάχτηκαν στο χέρι. Αν είσαι εκλεκτικός και θες ό,τι σου ανήκει να έχει μια ιστορία και να είναι μοναδικό, ένα χειροποίητο μπουκάλι χαλκού είναι το ταίρι σου.

Tips για την σωστή χρήση του μπουκαλιού

1. Διάλεξε χειροποίητο μπουκάλι χαλκού, από ηθική εταιρεία.

Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζεις την συνέχιση μια τέχνης που κρατά πολλά πολλά χρόνια και παράλληλα δίνεις δουλειά σε μικρές εταιρείες που σέβονται τους υπαλλήλους τους και τη γη.

*φυσικά αυτό το tip ισχύει για κάθε αγορά και όπου μπορείς να το εφαρμόσεις

Η δική μου πρόταση και αυτό που χρησιμοποιώ, είναι από την εταιρεία forest and love, που τυγχάνει να είναι από τους κύριους προμηθευτές χάλκινων μπουκαλιών στη χώρα μας. Θα το αγοράσεις δηλαδή από ελληνικό site και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

2. Αποθήκευσε το νερό για 8-9 ώρες στο μπουκάλι

Για να έχεις τα οφέλη που είπαμε παραπάνω, φρόντισε να αφήσεις το νερό στο μπουκάλι για 8 με 9 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Ένα βράδυ χρειάζεται δηλαδή.

3. Πιες από το νερό με το που ξυπνήσεις

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα η καλύτερη στιγμή για να πιείς από το μπουκάλι χαλκού είναι μόλις ξυπνήσεις, με άδειο στομάχι. Προτιμότερη θερμοκρασία για το νερό σύμφωνα με την Αγιουρβέδα είναι όταν είναι χλιαρό προς το ζεστό, οπότε μη βάλεις το μπουκάλι σου στο ψυγείο.

4. Μην αποθηκεύεις οτιδήποτε άλλο πέρα από νερό στο μπουκάλι σου

Κάνε Εγγραφή στο Νewsletter!!

Ας κρατήσουμε επαφή!

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου παρακάτω και λάβε ειδοποίηση για κάθε καινούριο άρθρο που ανεβάζω.

Διαχειριζόμαστε τα δεδομένα σας υπεύθυνα. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας εδώ. Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου.