Tearex Yoga

YOGA MATS Πλήρης οδηγός

Στρώμα Yoga: Πώς να διαλέξεις

Για να κάνει κανείς yoga χρειάζεται ένα σώμα και ένα στρώμα. Βέβαια θα μπορούσαμε να πούμε ότι και το στρώμα προαιρετικό είναι. Αν παρ’ όλα αυτά έχεις βγει στο ψάξιμο για το ιδανικό στρώμα yoga για την περίπτωσή σου, σίγουρα θα αναρωτιέσαι πώς ακριβώς μπορεί κανείς να διαλέξει από μία τόσο μεγάλη ποικιλία!!

Θα σε βοηθήσω. Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Τι είναι ο Διαλογισμός με Τσάι | Tea meditation

Ιδανικό yoga mat

Το ιδανικό yoga mat είναι ανθεκτικό, αντιολισθητικό όσο χρειάζεται, στο σωστό μήκος ανάλογα με το ύψος μας και στο σωστό πάχος ανάλογα με τα κιλά μας ή το επίπεδό μας στη γιόγκα. Το ιδανικό yoga mat είναι φιλικό προς το περιβάλλον και προς το σώμα σου, χωρίς τοξικές ουσίες ή μη βιώσιμα υλικά. Σε κάνει να νιώθεις ασφαλής, καλοδεχούμενος και σε εμπνέει να το χρησιμοποιείς. Πιο αναλυτικά:

Πώς να διαλέξεις: ΥΛΙΚΟ

ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ: Τα περισσότερα yoga mats που βλέπουμε να πωλούνται πολύ φθηνά είναι φτιαγμένα από πλαστικό και συγκεκριμένα από το πολύ τοξικό PVC. Σίγουρα η τιμή είναι ελκυστική, αλλά ποιος θέλει να αγοράσει ένα τόσο τοξικό για τον ίδιο και για το περιβάλλον αντικείμενο; Αν θες να μάθεις περισσότερα για το PVC και για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, βρες πληροφορίες εδώ.

Τι προτείνω:

Μιας και βασική αρχή στη φιλοσοφία της γιόγκα είναι η μη βία, ας την υιοθετήσουμε και στην επιλογή του ματ μας. Όταν λέω μη βία, εννοώ μη βία προς το περιβάλλον και προς τον εαυτό μας. Γι’ αυτό προτείνω να διαλέξετε κάποιο φυσικό υλικό, εύκολα ανακυκλώσιμο και φιλικό προς το σώμα μας. Μη ξεχνάτε πως στη γιόγκα η ανάσα είναι το Α και το Ω, οπότε σίγουρα δεν θέλετε να εισπνέετε πλαστικίλα και τοξικά σε κάθε στάση. Οι επιλογές για φυσικά υλικά, με τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τους είναι:

Φελλός (cork)

(+) μεγαλύτερη πρόσφυση όταν είναι βρεγμένο, αντιβακτηριακή επιφάνεια, ανανεώσιμο υλικό

(-) δύσκολο στο πλύσιμο, αν είναι φθηνό μπορεί να ξεφλουδίζει

Φυσικό καουτσούκ (natural rubber)

(+) εύκολα στον καθαρισμό, ανθεκτικά, μαλακή επιφάνεια

(-) ακατάλληλο για όσους έχουν αλλεργία στο latex, όχι τόσο καλό grip σε βρεγμένη επιφάνεια, μπορεί στην αρχή να μυρίζει περίεργα

Οργανικό Βαμβάκι (organic cotton) και Κάνναβη (hemp)

(+) οικολογικά, απορροφητικά, ανθεκτικά

(-) έχουν λίγο τραχιά επιφάνεια, αν δεν είναι διπλής όψης με κάποιο άλλο υλικό (TPE, ή φυσικό καουτσούκ) τείνουν να έχουν μικρότερη πρόσφυση και να γλιστρούν σε λείες επιφάνειες

Jute

(+) οικολογικό, αντιμικροβιακό, ανθεκτικό,

(-) τραχιά επιφάνεια, μπορεί να γλιστρά σε λείες επιφάνειες, δεν ανακυκλώνεται όταν συνδυάζεται με άλλο υλικό (PVC, PER)

Εναλλακτικά μπορείτε να διαλέξετε στρωματάκι που κατασκευάζεται από ανακυκλωμένα υλικά.

Αν τώρα επιμένετε στην κλασσική αίσθηση των στρωμάτων PVC και θέλετε τη φθηνότερη δυνατή επιλογή, καλύτερα επιλέξτε στρώματα από TPE. Παρόλο που δεν θεωρείται βιώσιμο υλικό, τουλάχιστον ανακυκλώνεται. Μη περιμένετε όμως μεγάλη πρόσφυση όταν θα ιδρώσετε.

Πώς να διαλέξεις: ΠΑΧΟΣ

Πάρα πολύ σημαντικό στην επιλογή του κατάλληλου yoga mat είναι το πάχος του. Ένα σωστό στο πάχος στρωματάκι κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη κατά τη διάρκεια της πρακτικής.

Το κλασσικό πάχος είναι περίπου 4mm. Ένα πιο παχύ στρωματάκι προσφέρει μεγαλύτερη στήριξη στις αρθρώσεις αλλά κάνει πιο δύσκολες τις θέσεις ισορροπίας. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει με τα λεπτότερα στρώματα.

Η επιλογή λοιπόν, εξαρτάται από τις ανάγκες σας. Κάποιος που σκοπεύει να παίρνει το ματ σε ταξίδια εννοείται πως θέλει να είναι ελαφρύ. Κάποιος με βαριά σωματοδομή καλό θα ήταν να επιλέξει ένα πιο παχύ στρωματάκι για μεγαλύτερη στήριξη.

Τι προτείνω

Αν δεν έχετε κάποιο ιδιαίτερο λόγο που θέλετε λεπτό ή παχύ στρωματάκι, καλύτερα επιλέξτε ένα κλασσικό στρωματάκι. Μπορεί να βρείτε αρκετά ελαφριά υλικά και αν χρειάζεστε περισσότερη στήριξη πάντα μπορείτε να διπλώσετε το στρωματάκι ή να τοποθετήσετε μια λεπτή κουβέρτα ή πετσέτα, στα σημεία στήριξης.

Πώς να διαλέξεις: ΜΕΓΕΘΟΣ

Τα κοινά στρωματάκια έχουν μήκος περίπου 1,75m και πλάτος 60cm. Αυτό το μέγεθος είναι ιδανικό για ασκούμενους με ύψος κάτω από 1,72m. Κάποιος ψηλότερος καλό θα ήταν να ψάξει για μακρύτερο γιόγκα ματ. Μπορείτε να βρείτε στρωματάκια από 1,80 μέχρι και 2 m.

Επίσης για εσάς που θέλετε «τον χώρο σας» και τα 60cm σας φαίνονται λίγα, κυκλοφορούν στην αγορά στρώματα μέχρι και 76cm.

Λάβετε υπόψη ότι το μεγαλύτερο μέγεθος σημαίνει και μεγαλύτερο βάρος κατά τη μεταφορά. Επίσης τα μεγαλύτερα ματ πιάνουν περισσότερο χώρο και όταν είναι διπλωμένα αλλά και όταν είναι στρωμένα.

Πώς να επιλέξεις: με βάση την ΠΡΑΚΤΙΚΗ σου

Δεν χρειάζεται να έχεις διαφορετικό στρωματάκι κάθε φορά που επιλέγεις ένα άλλο είδος γιόγκα. Χρειάζεται όμως να έχεις το κατάλληλο γιόγκα ματ αν πρόκειται να ασχοληθείς με hot yoga ή bikram yoga. Ακόμα πρέπει να λάβεις υπόψη πώς ασκείσαι εσύ και πιο συγκεκριμένα πόσο ιδρώνεις όταν ασκείσαι. Η πρακτική σου θα καθορίσει πόσο σημασία πρέπει να δώσεις στην καλή πρόσφυση του ματ αλλά και στην ανθεκτικότητά του.

Πολλές φορές νομίζουμε ότι το πιο αντιολισθητικό ματ που υπάρχει θα είναι και το καλύτερο όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.

Πώς να διαλέξω: ΣΧΕΔΙΟ

Αφού αποφασίσετε για όλα τα υπόλοιπα, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με όλες τις διαφορετικές επιλογές σε χρώματα, σχέδια, μέχρι και σχήματα. Εδώ δεν έχω να πω πολλά, παρά μόνο να διαλέξετε κάτι που σας εμπνέει. Μπορεί να είναι κάποιο τυπωμένο σχέδιο ή mantra, μπορεί να είναι και το αγαπημένο σας χρώμα. Το πως μοιάζει το στρωματάκι της γιόγκα δεν έχει μεγάλη σημασία, αν όμως έχουμε την επιλογή, ας αγοράσουμε κάτι που μας ταιριάζει.

Ίσως μια πρακτική επιλογή θα ήταν ένα στρωματάκι με τυπωμένες γραμμές, που υποδεικνύουν τη σωστή ευθυγράμμιση στις θέσεις. Είναι μια πολύ καλή επιλογή για αρχάριους.

Συμπερασματικά

Καλό θα ήταν πριν αγοράσουμε ένα στρωματάκι γιόγκα, να σκεφτούμε καλά τις ανάγκες μας. Φυσικά αυτό ισχύει για κάθε προϊόν που αγοράζουμε. Καλύτερα να αγοράσετε ένα στρώμα ανθεκτικό που σας ταιριάζει και θα σας συντροφεύσει για χρόνια στην εξέλιξή σας στη γιόγκα, παρά ένα που θα καταλήξει σε τρεις μήνες στα σκουπίδια.

Επιλέξτε έναν συνδυασμό άνεσης, βιωσιμότητας ως προς το υλικό και προσωπικού στυλ!

Πώς αλλάζει η Γιόγκα τον Εγκέφαλό σου; Διάβασε εδώ.

Κάνε Εγγραφή στο Νewsletter!!

Ας κρατήσουμε επαφή!

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου παρακάτω και λάβε ειδοποίηση για κάθε καινούριο άρθρο που ανεβάζω.

Διαχειριζόμαστε τα δεδομένα σας υπεύθυνα. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας εδώ. Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου.